Opět Pomáháme pečením!

A je to tady! Den, který jsme napjatě očekávali a na který jsme se pečlivě připravovali. Úterý 5. června 2018. Den, kdy studenti našeho gymnázia počtvrté v historii „pomáhají pečením“.

Projekt Pomáháme pečením je charitativní akce, během níž studenti z několika různých tříd prodávají v prostorách školy (většinou) vlastnoručně vyrobené sladké i slané pokrmy. Výtěžek z prodeje je pak každoročně poukázán nadačnímu fondu Krtek určenému na podporu činnosti Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno. Tentokrát bude část výdělku věnována na léčbu Kevina Leight, velmi oblíbeného trenéra karate, který onemocněl rakovinou.

Tato akce bude nepochybně jedním z důvodů, proč snad bude našemu gymnáziu udělen titul Světová škola, což je ocenění udělované školám, které zavádí do výuky globální témata a snaží se vychovávat studenty k tomu, aby aktivně usilovali o proměnu světa k lepšímu.

Ale vraťme se zpátky k dnešnímu dni a podívejme se, jak to tady na GYBY vypadá. Hned při vstupu do školy nás polapí vůně, která se line z bohatě prostřených školních lavic. Ano, je to pravda, už na vrátnici nás očekávají palačinky, perníky, muffiny, tousty a všelijaké jiné pochutiny. Dokonce ani ti, kteří trpí bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietou, nepřijdou zkrátka, protože jsou tu připraveny pochoutky speciálně pro ně.

Na gymnáziu nacházíme celkem devět stanovišť, desáté na Základní škole Brno, Vejrostova 1, která s gymnáziem sousedí, ale o tom až později. Nejprve se totiž podíváme na stanoviště nejmladších pořadatelů z třídy 1A8.  Kromě pochutin jsou zde k dostání i psací potřeby, miniaturní zubní pasty nebo krémy na ruce.

A nyní ke stanovišti třídy 6A8, která celou akci řídí. Zde potkáváme hlavní organizátorky projektu Simonu Šafaříkovou a Markétu Kabátovou. „Je vidět, že ti, co pekli, se opravdu snažili; děkujeme ale i všem, kdo přispěli“, říká Simča. V odpoledních hodinách se navíc někteří studenti přesunou do supermarketu Albert a nabídnou své kulinářské výtvory i těm, kdo do školní budovy nemají přístup.

Z řad učitelského sboru převzaly nad akcí záštitu paní profesorka Těšáková a Hanáčková. Paní profesorka Těšáková nám sdělila: „Vážím si všech studentů, kteří se do akce zapojili a kteří tomuto projektu věnovali svůj čas a energii, protože tím podporují dobrou věc a dokazují, že jim okolní svět, konkrétně nemocní lidé, není lhostejný.“

Kromě projektu Pomáháme pečením se dnes na naší škole koná ještě jedna akce: projekt Bojovníci organizovaný třídou 4A6. Podrobnější informace nám podala Kačka Čechová: „Je to celosvětový program o vzácných onemocněních a civilizačních chorobách, mně osobně šlo hlavně o to, aby se studenti něco o nemocech, o kterých nic neví, dozvěděli a aby příznaky civilizačních chorob poznali; mohou tak i někomu pomoci.“

Poslední stanoviště, které navštívíme, se nachází na základní škole. Míša Velechovská z třídy 6A8, která zde prodává, nám řekla: „Je to tady hodně úspěšné, dětem se to líbí, dokonce si ani nedonesly svačiny; všichni se báli, že se toho na základce moc neprodá, ale je to přesně naopak.“

Akce nekončí zároveň s vyučováním, ale pokračuje ještě během hovorových hodin (až do 18.00), takže nakoupit a přispět mohou i rodiče, kteří se přijdou zeptat na své dítě.

Svůj dar ale můžete poslat i na účet nadačního fondu Krtek 3503770297/0100, případně, chcete-li přispět panu Kevinu Leight, na účet: 2696834001/5500, VS: 102030, text: Kevin.

Filip Urbánek (reportér ze třídy 6A8)

Back to Top